Afbeeldingsresultaat voor buxusmot

De buxusmot is een kleine witte vlinder, met wat doorzichtige vleugels met een bruine rand. Vanaf 2007 komt de buxusmot in Nederland voor. Oorspronkelijk is de buxusmot uit China afkomstig. Mogelijk is de mot met een partij buxussen in Duitsland terechtgekomen, waarna hij verder verspreiding is. De mot is inmiddels (2016) ook gesignaleerd in Frankrijk, Oostenrijk, Groot-Brittannië, België en in steeds meer provincies in Nederland. De vlinder verspreid zich snel over Nederland, vooral de zuidelijke provincies zijn behoorlijk getroffen.Per jaar worden twee tot vier generaties motten geproduceerd die zo’n 8 dagen leven en in deze periode eitjes leggen in de buxusplant. Vooral na zachte winters verspreid de mot zich snel.

Afbeeldingsresultaat voor buxusrups

De Buxusvlinder legt haar eitjes in een spinsel tussen het blad wel tot ongeveer 150 stuks. Nadat de eitjes uitgekomen zijn beginnen ze aan de onderkant van het blad te vreten en vallen daardoor noch niet op. Een volwassen rups kan wel 4cm lang worden en is donkergoen van kleur met een zwarte kop. Uiteindelijk zal hij al het blad opvreten tot de plant helemaal kaal geworden is. De rupsen zullen zich gaan verpoppen en na ongeveer 10 dagen komen de buxusmotten uit de cocon om dan weer een nieuwe generatie eitjes te leggen.

Hoe te bestrijden

In principe kan je de rupsen handmatig vangen maar omdat ze zich snel vermeerderen en verspreiden zal men meestal niet ontkomen aan het bestrijden met bestrijdingsmiddel. De rups van de buxusmot kan goed  bestreden worden met producten die gemaakt worden van het sap van de Afrikaanse margriet, Pyrethrum sap. Het is belangrijk om dit na 10 of 12 dagen te herhalen doe dit het liefst in de vroege morgen of avond. Let daarbij goed op dat de rupsen zich meest bevinden aan de onerkant van het blad.

Heeft u last van de buxusmot en heeft u nog vragen?

stuur een mail naar info@debloemengaarde.nl

Ik help u graag!