Buxusziekte bestrijden

Buxusziekte

      Volutella Buxi eerste stadium            Votella Buxi verdergevorderd stadium

Wat is de oorzaak van de buxusziekte?
Buxus kan aangetast worden door buxusziekte, vooral buxushagen en vormen zijn er gevoelig voor.
De oorzaak zijn 2 soorten schimmels Cylindrocladium buxicola en Volutella buxi.
Vooral bij perioden warm en nat weer steekt het gemakkelijk de kop op.
De schimmels zorgen voor bladafval en ook taksterfte en uiteindelijk gaat de plant dood.

Hoe herken je buxusziekte?
Als de buxus bruine blaadjes krijgt heeft de buxus last van de schimmel votella buxi. meestal verkleuren de blaadjes naar een bleeke kleur.
uiteindelijk vallen de blaadjes af. je ziet dan goed dat er kale plekken op de takken ontstaan. Krijgt de buxus last van de schimmel cylindrocladiu buxicola dan komen er zwarte en bruine vlekken op de blaadjes. op de buxustakken kan je dan ook zwarte strepen zien.

Hoe kan je voorkomen dat het erger word?
Als de buxus nog meer net aangetast is, kan je een aantal dingen doen. knip dan de aangetaste takken weg tot aan het punt waar nog gezonde groei is, groene groei. Is de plant heel ernstig aangetast verwijder hem dan. Verder raad ik om uw snoeischaar of heggenschaar te ontsmetten met water en chloor of alcohol. Op deze manier kan je proberen te voorkomen dat de ziekte zich niet of minder kan verspreiden via de snoeischaar. Ook hhel belangrijk is het om alle afgevallen dode blaadjes nauwkeurig op te ruimen.

Hoe kan je buxusziekte bestrijden?
Als de aantasting nog in een beginstadium is of ernstiger kan je het proberen te stoppen met Topbuxus Health-Mix, een bladmeststof.
Heeft u problemen met de buxusziekte in uw tuin?  neem dan zeker contact met ons op via info@debloemengaarde.nl of bel ons.
We helpen u graag!