Hoe Catalpla bolvorm snoeien

Catalpa kan je het beste begin maart helemaal knotten. Met een snoeizaag haal je de takken helemaal weg tot de basis van de knot.
Laat je de takken langer dan krijg je een veel dikkere knot of zelfs knotten op de knot. Vanuit het hout vormt de boom weer nieuwe knoppen zodat de nieuwe scheuten vanaf de basis beginnen.

De Catalpa is vrij laat met uitlopen dus  soms wel even duren in de loop  van het voorjaar worden er weer nieuwe scheuten gevormd.

Om te voorkomen dat de boom uitgeput raakt kan je het beste om het jaar knotten dan hou je een mooie compacte bolvorm. Je kunt ook elk jaar de dikste er tussenuit snoeien maar dat is een lastig klusje en je kunt makkelijk andere takken beschadigen. Om het jaar knotten is dan makkelijker te doen.

Door begin maart te snoeien als de strenge vorst verdwenen is zal de knot weer het snelst uitlopen. In het voorjaar zit er veel kracht in planten om weer nieuw blad te gaan vormen. Wil je de groei afremmen dan is knotten in het najaar ook mogelijk.