Coniferen hagen met bruine plekken

Afbeeldingsresultaat voor leylandii kale plekken

Wat kun je doen tegen bruine vlekken op coniferenhaag

Hoe komt het?

Er zijn een aantal redenen voor het ontstaan van kleine tot zeer grote bruine plekken op een coniferenhaag. De schade kan komen door luizen of schimmels. Maar ook slechte groeiomstandigheden als bijvoorbeeld droogte of te natte grond kunnen deze bruine plekken veroorzaken.

Luizen

Takluis ( Cinara spp.) kan een oorzaak zijn voor het optreden van bruine plekken en het uiteindelijk afsterven van een coniferenhaag. Deze kleine luizen zijn slechts 3-4 mm groot en hebben een grijsachtige tot bruine kleur. Ze zijn meest actief in het voorjaar en in de vroege zomer, ze voeden zich met het sap van het bladgroen. In een later stadium zetten ze nog eens (zwarte ) uitwerpselen af op de bladschubben van de conifeer. Vaak worden oudere coniferenhagen getroffen door takluis.

Hoe te bestrijden

Hoe kun je het beste takluis op coniferen bestrijden? Nadat de eerste luizen zichtbaar zijn of de eerste tekens van bruine of kale plekken optreden is het zaak om zeer snel te behandelen. Spuit de takken met luizen met Pyrethrum om de luizen te doden en om verdere voortzetting van de aantasting te voorkomen. Wilt u geen bestrijdingsmiddelen inzetten dan kun je de luizen aanpakken door ze bijvoorbeeld te bespuiten met water. Neem de tuinslang en gebruik een harde straal om de luizen weg te spuiten. Bespuit niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant van de haag erg goed, want daar zitten de meeste luizen. Vaak zal één keer spuiten niet voldoende zijn. Meerdere keren spuiten met de tuinslang zal pas resultaat opleveren

Schimmels

Ook schimmels kunnen verantwoordelijk zijn voor het optreden van bruine vlekken op coniferenhagen. Voor schimmels zijn geen echte oplossingen.

Gevoelige coniferen

Cupressocyparis leylandii ( leylandcypres ), Chamaecyparis lawsoniana ( Californische cypres) en Thuja plicata zijn gevoelig voor takluizen en schimmels.

Snoeien van aangestaste conifeer

Bruin geworden coniferenhagen kunnen niet diep teruggesnoeid worden tot op het oudere hout. Knip je in het oude kale hout dan zal de plant geen nieuwe scheuten aanleggen er zijn daar geen ogen meer die kunnen uitlopen Is de coniferenhaag helemaal bruin geworden, dan zit er vaak niet anders op om dan de hele haag te verwijderen.

Heeft u kale bruine plekken in uw coniferenhaag en heeft u nog vragen?

Stuur een email naar info@debloemengaarde.nl

we helpen u graag!

Gerbert Boer